Царовска: Општина Сопиште ја доби првата градинка, продолжуваме да инвестираме во раниот детски развој

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска ја посети градинката „Виножито“ којашто е прва отворена градинка на територијата на Општина Сопиште. Оваа јавна установа има капацитет за згрижување на 31 дете за кои се грижат вкупно 7 вработени лица обезбедени со согласноти од Министерството за труд и социјална политика.

Вклучувањето на граѓанските организации е предуслов за креирање успешни политики

Унапредување на вклученоста на граѓанските организации во секторот образование, вработување и социјална политика беше тема на денешната средба организирана на иницијатива на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и министерот за образование и наука Арбер Адеми со граѓанските организации.

Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејно насилство на јавни дебати, со новиот Закон целосно се усогласуваме со меѓународните стандарди

Министерството за труд и социјална политика денеска во Струмица, а вчера во Битола одржа јавни дебати за предложениот текст на Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејно насилство.

Царовска во Стејт департментот: Работиме на намалување на детската сиромаштија и решавање на проблемите на децата на улицаr title...

Министерката Царовска при официјалната посета на Вашингтон, САД се сретна со Марсиа Еугенио, директорка на канцеларијата за детски труд, присилна работа и тргвија со луѓе во Стејт Дeпертментот. На состанокот Царовска и Еугенио разговараа за реформите коишто Република Северна Македонија ги направи во делот на детската заштита.

Светска банка ја препозна социјалната реформа како позитивен пример во регионот

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска се сретна со директорот за социјална заштита во Светска Банка Михал Рутковски и неговиот тим при официјалната посета на Вашингтон, САД.

МТСП: 2.631 лице се стекнаа со социјална пензија

Од почетокот на спроведувањето на социјалната реформа до сега 2.631 лице се стекнаа со правото на користење на социјална пензија предвидена со законската регулатива за социјална сигурност на стари лица. Месечниот надоместок изнесува околу 6.000 денари, средства со кои социјално се обезбедуваат лицата над 65 години коишто немаат други извори на егзистенција.

Царовска за Гласот на Америка: Повеќе од 120.000 граѓани ги чувствуваат придобивките од социјалната реформа

Во рамки на нејзината работна посета во Соединетите Американски Држави министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска даде интервју за медиумот „Гласот на Америка“. Царовска истакна дека повеќе од 120.000 граѓани ги чувствуваат придобивките од социјалната реформа, затоа што во семејните буџети имаат повеќе финансиски средства.

Со вкупен грант од 10,8 милиони евра од МТСП општините ќе развиваат социјални услуги на локално ниво

Градоначалници и преставници од локалните самоуправи учествуваа на презентација на “Проектот за подобрување на социјалните услуги“ во организација на МТСП и ЗЕЛС, а целта беше локалните власти да се информираат за можности за развој на социјални услуги во локалната заедница, согласно со потребите на корисниците.

МТСП: Со воведување на Управување со случај во Центрите за социјални работи обезбедуваме полесен пристап до социјалните услуги за граѓаните

Министерството ја спроведува втората фаза од обуките за водење на случај и докуметација, којшто е нов метод на работа предвиден со социјалната реформа и во пракса треба да профункционира кон крајот на годинава. Во обуките се вклучени 650 вработени од центрите за социјални работи и Агенцијата за вработување .

МТСП: Работиме на унапредувањето на родовата еднаквост

Делегација на Министерството за труд и социјална политика предводена од државната секретарка Јована Тренчевска и претставници на канцеларијата на UN Women во Скопје и Граѓанската Организација ХЕРА, во Женева, учествуваат на Регионалниот преглед на Извештајот Пекинг +25, во рамки на Пекингшката декларација и Платформа за акција

Настани/најави/соопштенија

12.11.2019

Царовска: Општина Сопиште ја доби првата градинка, продолжуваме да инвестираме во раниот детски развој

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска ја посети градинката „Виножито“ којашто е прва отворена градинка на територијата на Општина Сопиште. Оваа јавна установа има капацитет за згрижување на 31 дете за кои се грижат вкупно 7 вработени лица обезбедени со согласноти од Министерството за труд и социјална политика.

Повеќе

11.11.2019

Вклучувањето на граѓанските организации е предуслов за креирање успешни политики

Унапредување на вклученоста на граѓанските организации во секторот образование, вработување и социјална политика беше тема на денешната средба организирана на иницијатива на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и министерот за образование и наука Арбер Адеми со граѓанските организации.

Повеќе

7.11.2019

Предлог законот за спречување и заштита  од насилство врз жените и семејно насилство на јавни дебати, со новиот Закон целосно се усогласуваме со меѓународните стандарди

Министерството за труд и социјална политика  денеска во Струмица, а вчера во Битола одржа јавни дебати за предложениот текст на Законот за спречување и заштита  од насилство врз жените и семејно насилство. На дебатите беа поканети и присуствуваа претставници на локалните институции, здруженијата на граѓани и заинтересирани граѓани кои ќе придонесат во процесот на донесувањето на законската регулатива.

Повеќе

6.11.2019

Царовска во Стејт департментот: Работиме на намалување на детската сиромаштија и решавање на проблемите на децата на улица

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска при официјалната посета на Вашингтон, САД се сретна со Марсиа Еугенио, директорка на канцеларијата за детски труд, присилна работа и тргвија со луѓе во Стејт Дeпертментот. На состанокот на којшто присуствуваше и целиот тим на Канцеларијата, Царовска и Еугенио разговараа за реформите коишто Република Северна Македонија ги направи во делот на детската заштита но и за идните процеси поврзани со детската заштита.

Повеќе

4.10.2019

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека се врши исплата на долунаведените права за месец октомври 2019 година.

Повеќе

5.11.2019

Светска банка ја препозна социјалната реформа како позитивен пример во регионот

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска се сретна со директорот за социјална заштита во Светска Банка Михал Рутковски и неговиот тим при официјалната посета на Вашингтон, САД. На средбата Царовска и Рутковски разговараа за успешната имплементација на социјалната реформа во Северна Македонија. Министерката Царовска рече дека приорите на Министерството за труд и социјална политика е да продолжи со спроведување на процесите коишто носат до подобри услови за живот и благосостојба на граѓаните.

Повеќе

4.11.2019

МТСП: 2.631 лице се стекнаа со социјална пензија 

Од почетокот на спроведувањето на социјалната реформа до сега 2.631 лице се стекнаа со правото на користење на социјална пензија предвидена со законската регулатива за социјална сигурност на стари лица. Месечниот надоместок изнесува околу 6.000 денари, средства со кои социјално се обезбедуваат лицата над 65 години коишто немаат други извори на егзистенција.

Повеќе

1.11.2019

Царовска за Гласот на Америка: Повеќе од 120.000 граѓани ги чувствуваат придобивките од социјалната реформа

Во рамки на нејзината работна посета во Соединетите Американски Држави министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска даде интервју за медиумот „Гласот на Америка“.

Повеќе

31.10.2019

Со вкупен грант од 10,8 милиони евра од МТСП општините ќе развиваат социјални услуги на локално ниво 

Градоначалници и други преставници од локалните самоуправи денеска во просториите на ЗЕЛС учествуваа на презентација на “Проектот за подобрување на социјалните услуги“. Презентацијата ја организираше Министерството за труд и социјална политика во соработка со Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Северна Македонија,  а целта на настанот беше локалните власти детално да се информираат за можности за развој на социјални услуги во локалната заедница, согласно со потребите на корисниците. 

Повеќе

30.10.2019

МТСП: Со воведување на  Управување со случај во Центрите за социјални работи обезбедуваме полесен пристап до социјалните услуги за граѓаните 

Министерството за труд и социјална политика ја спроведува втората фаза од обуките за водење на случај и докуметација, којшто е нов метод на работа предвиден со социјалната реформа и во пракса треба да профункционира кон крајот на годинава. Во обуките се вклучени 650 вработени од сите центри за социјални работи и Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија.  

Повеќе

29.10.2019

МТСП: Работиме на унапредувањето на родовата еднаквост

Делегација на Министерството за труд и социјална политика предводена од државната секретарка Јована Тренчевска и претставници на канцеларијата на UN Women во Скопје и Граѓанската Организација ХЕРА, во Женева, учествуваат на Регионалниот преглед на Извештајот Пекинг +25, во рамки на Пекингшката декларација и Платформа за акција, на кој Република Северна Македонија како лидер во регионот ги даде препораките за кои Владите од земјите на Западен Балкан и Турција ќе се залагаат да ги реализираат во периодот кој следи, а во насока на унапредување на родовата еднаквост. 

Повеќе

29.10.2019

МТСП: Неколкукратно зголемен буџетот за превенција и заштита од семејно насилство

Имплементацијата на постојниот Законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство, беше тема на дискусија на јавна расправа што денеска се одржа на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите во Собранието на Република Северна Македонија.

Повеќе

29.10.2019

Царовска на министерска панел дискусија за социјалните реформи во седиштето на Светска банка во Вашингтон

„Политичко економски фактори во реформите и спроведувањето на социјалната заштита “, беше тема на министерската панел дискусија на којашто учествуваше министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во седиштето на Светска банка во Вашингтон. Со овој панел започна неколкудневната обуки за социјална работа и заштита коишто се одржуваат во Светска банка.

Повеќе

25.10.2019

Царовска: Децата од најмала возраст треба да стекнуваат навики за заштита на животна средина

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заменик министерот Ѓонул Бајрактар, градоначалникот Висар Ганиу, и швајцарската амбасадорка Сибил Сутер Техада денеска присуствуваа на првиот едукативен настан од проектот „Чисти и здрави“ што ќе се спроведува во градинките низ Општина Чаир.  Спроведувањето на проектот со којшто се јакне свеста за еколошката средина започна во градинката „Фидани“ и нуди едукативни содржини наменети за децата од предучилишна возраст.

Повеќе

24.10.2019

МТСП: 421 лице доби неповратни средства за самовработување

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска и постојаната претставничка на УНДП во Северна Македонија Нарине Сахакјан денеска во Тетово се сретнаа со невработени лица коишто се селектирани за користење на неповратни средства од програмата за Самовработување. Од вкупно 421 дополнително селектирано лице за кои се обезбедија средства од ребалансот на годинешниот буџет најголем број, односно 81 се од Тетово. Овие лица по успешно изработениот бизнис план набрзо ќе може да ги регистрираат своите фирми и ќе почнат со работа.

Повеќе

24.10.2019

Бајрактар: Заеднички и континуирано работиме на подигнување на јавната свест за безбедност и здравјето при работа

Заменикот министер за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар во своето обраќање по повод Европската недела за безбедност и здравје при работа подвлече дека оваа тема е особено значајна и актуелна, имајќи ги во предвид истражувањата и анализите кои недвосмислено покажуваат дека сè поголем број на работници на своите работни места се изложени на влијанија на опасни супстанции. Имено, Министерството за труд и социјална политика, во соработка со Националниот совет за безбедност и здравје при работа, се приклучи на одбележувањето при што во фокусот е Кампањата за здрави работни места, која ја организира Европската агенција за безбедност и здравје при работа (EU-OSHA) и е посветена на темата: „Управување со опасни супстанции на работно место“.

Повеќе

18.10.2019

МТСП посветено работи на развивање и подобрување на националните политики за превенција од трговијата со луѓе

Стратешка определба на Владата на РСМ и на Министерството за труд и социјална политика е борбата против социјалната исклученост и дискриминацијата, промовирање на социјална правда и социјална заштита и унапредување на рамноправноста меѓу жените и мажите, момчињата и девојчињата. Ова го потенцираше државната секретарка на Министерството за труд и социјална политика, Јована Тренчевска, која се обрати на промоцијата на Кампањата за подигање на свеста на ранливите заедници за опасностите поврзани со трговијата со луѓе, со посебен фокус на трговијата со луѓе за сексуална и трудова експлоатација и за детски бракови како ризик за појава на трговија со деца,  а со цел одбележување на Европскиот ден за борба против трговијата со луѓе.

Повеќе

18.10.2019

Пуштен во употреба проширениот дел на градинката Праскичка, Росоман доби простор за повеќе деца

Заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар, градоначалникот на Општина Росоман Бранко Јанев и извршната директорка на Фондацијата Отворено Општество Македонија Фани Каранфилова-Пановска, денеска присуствуваа на отворање на објект за згрижување и воспитание на децата во Општина Росоман. Објектот којшто е дел од ЈОУГД “Праскичка” од темел е реновиран со поддршка од Фондацијата отворено општество Македонија, средства од Министерството за труд и социјална политика и Општина Росоман. 

Повеќе

17.10.2019

Царовска: “Сивиот дом” на нашиот социјален систем од денеска замина во историјата  

Во двата мали групни домови отворени денеска се згрижени децата кои досега престојуваа во поранешната установа „Ранка Милановиќ“. Од денеска натаму, трите институции за згрижување деца без родителите и родителска грижа, деца со воспитно-социјални проблеми и деца со интензивна потреба од поддршка и рехабилитација обезбедуваат индивидуална грижа во мали групни домови, во топла средина налик на семејната.  

Повеќе

16.10.2019

Царовска: Кавадарци доби нов простор за згрижување на 125 деца во градинките

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и градоначалникот на Општина Кавадарци Митко Јанчев денеска го пуштија во употреба проширениот дел од градинката „Снежана”.  Со доградбата на овој објект, но и со доградбата на градинката „Детелинка“, Кавадарци добива дополнителен простор за згрижување на вкупно 125 деца. 

Повеќе

15.10.2019

Регионот  треба да размислува за заедничка социјална платформа која ќе донесе благосостојба за сите

Регионот треба да размислува за заедничка социјална платформа и треба да размислува за заеднички политики за заеднички социјални политики кои ќе донесат до благосостојба за сите. Верувам дека ќе успееме сите заеднички да го направиме тоа. 

Повеќе

15.10.2019

Со покачувањето на минималната плата на 14.500 денари ги враќаме парите кај граѓанитеи ја заштитуваме најранливите граѓани

Во свечената сала на Владата на Република Северна Македонија денеска се одржа состанок, на кој  премиерот Зоран Заев, заменикна претседателот во Владата задолжен за економските прашања Кочо Анѓушеви министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставниците на Синдикатите, Организацијата на работодавачите и Стопанските коморидоговорија новата минимална плата во нашата земја да изнесува 14.500 денари.

Повеќе

14.10.2019

Царовска: Сите 27 деца од Мајчин дом Битола се преселени во топол дом

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заменик претседателката на Влада, Радмила Шекеринска и градоначалничката на Битола Наташа Петровска денеска посетија уште три од вкупно петте групни домови во кои се сместени деинституционализирани деца до 3 годишна возраст од Мајчин дом во Битола.  

Повеќе

15.10.2019

Ја зголемивме поддршката за најранливите, создаваме подобра перспектива за сите

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска со неколку поранешни министри и актуелни функционери од регионот дебатираше на панел дискусија посветена на политиките против сиромаштијата, во рамки на регионалната конференција „Ефективна социјална заштита: поддршка на деца, семејства и заедници во борбата против сиромаштијата“. 

Повеќе

14.10.2019

Секое семејство добива социјален работник кој ќе ги води до извлекување од сиромаштија

Во рамки вторите две панел дискусии од регионалната конференција „Ефективна социјална заштита: поддршка на деца, семејства и заедници во борбата против сиромаштијата“ се разговараше за улогата на социјалните услуги, управувањето со случај и приходните трансфери во намалувањето на сиромаштијата.

Повеќе

14.10.2019

Со вложување во раниот детски развој ја намалуваме сиромаштијата

На регионалната конференција „Ефективна социјална заштита: поддршка на деца, семејства и заедници во борбата против сиромаштијата“ обраќање на тема детска сиромаштија имаше Пол Стабс, виш истражувачки соработник, Економски институт, Загреб, Хрватска.

Повеќе

14.10.20119

Над 22 илјади деца земаат детски додаток, со социјалната реформа ја намалуваме детската сиромаштија

По повод Меѓународниот ден за борба против сиромаштија, Министерството за труд и социјална политика, во соработка со Институтот за социјална работа и социјална политика Скопје и канцелариите на УНИЦЕФ и Светска Банка организира регионална конференција на тема „Ефективна социјална заштита: поддршка на деца, семејства и заедници во борбата против сиромаштијата”.

Повеќе

10.10.2019

Креираме активни мерки за вработување за 2020 година според потребите на регионите и бизнисот

Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите засегнати страни денеска во Битола ја одржаа втората регионална средба за креирање на новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Конкретните предлози се очекува да произлезат од Локалниот економско социјален и стопанствениците од Битола, Ресен, Кавадарци, Велес, Демир Хисар и Прилеп кои треба да ги дадат своите сугести за реалните потреби на пазарот на труд.

Повеќе

9.10.2019

Уште 7 лица од Заводот Бања Банско добија топол дом

Уште 7 лица од ЈУ Завод за заштита и рехабилитација Бања Банско добиваат топол дом. Министерството за труд и социјална политика обезбеди 4 станбени единици во Струмица кои се целосно прилагодени за нивните потребите. Се работи за корисници кои изразија желба да ја напуштат установата и после 20-30 години сместени во неа ќе продолжат да живеат самостојно.

Повеќе

9.10.2019

Бајрактар на Детска недела: Се обврзавме до 2021 да го зголемиме за 50% опфатот на деца од предучилишна возраст во установите

Заменикот министер за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар присуствуваше на првата меѓуопштинска детска олимпијада „Нека победи највеселиот”, по повод Детската недела, а во организација на Општина Бутел и детската градинка „11 Октомври”. 

Повеќе

9.10.2019

Предлог Законот помина на владина седница, до 100 евра субвенции за повисоки плати

На вчерашната 158 седница, Владата на Република Северна Македонија го утврди текстот на Предлог - законот за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата.

Повеќе

8.10.2019

Ќе се градат 5 нови градинки, отвораме простор за вкупно 760 дечиња

Министерството за труд и социјална политика денеска потпиша договори за грантови за изградба на нови градинки со пет општини во вкупен износ од 228.100.000,00 денари.

Повеќе

8.10.2019

Отворен нов групен дом во Скопје,  во него се згрижени 4 лица над 18 години од заводот Демир Капија

Отворен е нов групен дом во Скопје, каде што се згрижени 4 лица над 18 години, корисници на Специјалниот завод  Демир Капија.

Повеќе

4.10.2019

Промовиран првиот Национален извештај за родов индекс со чија помош треба да се намали нееднаквоста во сите области во Северна Македонија

Државната секретарка во Министерството за труд и социјална политика Јована Тренчевска денеска се обрати на конференција за Националниот индекс за родова еднаквост и го претстави Националниот извештај за родов индекс на Република Северна Македонија.

Повеќе

4.10.2019

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека се врши исплата на долунаведените права за месец октомври 2019 година.

Повеќе

3.10.2019

Царовска: Во консултација со локалните бизниси продолжуваме да креираме успешни активни мерки за вработување за 2020 година

Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите чинители денеска во Тетово на регионален состанок почнаа широка консултација за новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Конкретните предлозите се очекува да произлезат од Локалниот економско социјален совет како и од членовите на Стопанската комора на северозападна Макeдонија и останатите стопански комори.

Повеќе

2.10.2019

Нема повеќе деца до три години во институциите во Северна Македонија продолжуваме посветено и со љубов да се грижиме за секое дете

Ниту едно дете до три годишна возраст повеќе не живее во институциите во Северна Македонија. Со денешното отворање на петте мали групни домови во Битола, Министерството за труд и социјална политика со своите партнери го започна процесот на целосна трансформација на „Мајчин дом“ и сите 27 деца се веќе преселени во објекти коишто наликуваат на топол семеен дом.

Повеќе

30.9.2019

Регионална иницијатива за подобрување на можностите за вработвање на младите лица 

Заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар учествуваше на конференцијата за запознавање и промоција на регионалниот проект „Зајакнување на млади преку нови можности, кој ќе се спроведува во Северна Македонија, Србија, Косово, Албанија и Босна и Херцеговина кој го спроведува СОС Детско село во соработка со Херман Гмајнер Фонд Германија. 

Повеќе

30.9.2019

Регионална средба за Пекингшка декларација, голем напредок за родовата еднаквост во Северна Македонија

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска присуствуваше на отворањето на регионалниот состанок за следење на напредокот на Пекингшката декларација и Платформа за акција за родова еднаквост (Пекинг +25), што се одржува во Скопје. 

Повеќе

25.9.2019

Бајрактар: Владата на Република Северна Македонија и понатаму останува главен промотор на социјалниот дијалог

Заменик министерот Ѓонул Бајрактар се обрати на Конференција на економско социјалните совети на Западен Балкан во организација на Меѓународната организација на трудот и Европска Комисија.

Повеќе

22.9.2019

Бајрактар: МТСП и во иднина ќе продолжи да ја унапредува соработката со Сојузот на здруженијата на пензионерите со цел да го подигнеме животниот стандард на пензионерите

Заменикот министер за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар од Радовиш по повод 24-те републички пензионерски спортски натпревари во организација на Сојузот на здруженијата на пензионерите порача дека Министерството за труд и социјална политика во континуитет се залага за обезбедување на достоинствен живот на старите лица и пензионерите, преку преземање на мерки за унапредување на социјалната положба и интеграција и подобрување на животниот стандард на корисниците на пензија.

Повеќе

20.9.2019

Царовска: Компаниите да работат за достоинството на своите вработени, заедно ги гарантираме нивните права

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, се обрати на конференција реализирана во рамки на проектот „Поттикнување на принципите за бизнис и човекови права“, финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Здружението Конект и Бизнис Конфедерација.

Повеќе

20.9.2019

Царовска: Со поддршка на мобилните тимови 15 деца на улица се вклучија во образование, а 15 нови деца го посетуваат дневниот центар во Кисела Вода

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска го посети Дневниот центар за деца на улица во Кисела Вода.

Повеќе

17.9.2019

Почнаа обуки за советници за работодавачи, се подобрува квалитетот на услугите на центрите за вработување 

Педесетина вработени од 30 центри за вработување ја започнаа првата тридневна обука за новите профили на вработени – советници за работодавачи. Обуките се спроведуваат за да се унапредат професионалните капацитети на вработените, како и советодавни услуги. Целта е на тој начин да се обезбедат нови начини и пристапи во дневната комуникација на вработените со надворешни субјекти.

Повеќе

Медиумски активности

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на трудот, социјалната заштита, детската заштита, пензиско и инвалидско осигурување и боречко-инвалидска заштита.

             

Во прилог ја доставуваме политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика, согласно барањата на меѓународниот стандард  ISO 9001:2015.

Празници/неработни денови

1 ноември 2019 година - Празникот на сите светци

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ” бр.21/98 и 18/07), 1 ноември 2019 година (петок), Празникот на сите светци е неработен ден за граѓаните од католичка вероисповед во Република Северна Македонија. 

Повеќе

23 октомври - Денот на Македонската револуционерна борба

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07),  23 октомври 2019 година (среда), Денот на Македонската револуционерна борба, е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија.

Повеќе

11 октомври - Денот на народното востание

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија  („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07), 11 октомври 2019 година (петок), Денот на народното востание, е неработен ден за сите граѓани на  Република Македонија.

Повеќе

Повици/ огласи

Јавен повик

Министерството за труд и социјална политика, објавува повторен јавен повик за прибирање на барања од заинтересирани правни лица за учество при распределбата на правото за упатување на работници (деташман) за изведување на проектни договори во СР Германија. 

Повеќе информации овде.

Повеќе

ЈАВЕН ПОВИК

ДО ОПШТИНИТЕ И ОПШТИНИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДА ИЗРАЗАТ ИНТЕРЕС ДА АПЛИЦИРААТ ЗА ГРАНТ ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ

ПОВИК за ангажирање на координатор на активностите при Јавна установа за згрижување деца – “Ранка Милановиќ”

ХОПС во соработка со Министерството за труд и социјална политика и УНИЦЕФ објавува:

ПОВИК за ангажирање на лице кое ќе ги координира активностите при Јавна установа за згрижување деца – Служба за заедничко живеење на деца со нарушено поведение, Скопје

Цел: Обезбедување и спроведување на активности за група на високо ранливи деца со комплексни емоционални потреби со цел да се рехабилитираат, ресоцијализираат и реинтегрираат во општеството.

Лицето ќе ја координира: Работата со надворешните партнери и институции и ќе овозможува и настојува на тимско работење и координација помеѓу вработените во Ранка Милановиќ.

ПОВИК

Почитувани,

Дозволете да Ве информираме за отворените можности и позиции во рамки на проектот “Поддршка на модернизацијата и деинституционализацијата на социјалните услуги” кој е спроведуван од страна на ЕПТИСА, со поддршка од Делегација на Европската унија , достапни на овој линк - http://www.eptisasee.com/non-key-experts-required-for-the-…/

Во таа насока, би сакале да Ве охрабриме да ја поднесете Вашата апликација, но и да ја пренесете можноста до лица за кои сметате дека се соодветен профил за отворените експертски позиции.

Поднесените пријави ќе бидат благовремено известени за изборот.

Известување заполагање стручен испит за безбедност при работа

Министерството за труд и социјална политика ги информира кандидатите кои треба да полагаат стручен испит за безбедност при работа, дека испитот е закажан на следниве термини:

  • 23.01.2020 година - Испит за проверка на теоретското знаење на кандидатите (теоретски дел), од 10:30 до 12:30 часот и 
  • 13.02.2020 година - Испит за проверка на практичната способност на кандидатите (практичен дел), од 10:30 до 12:30 часот. 

Повеќе

Повик за јавна расправа  за изградба на градинки во Општините Неготино, Кисела Вода и Кочани 

Јавен повик

Министерство за труд и социјална политика  објавува Повик за користење на бесплатна услуга за одмор и рекреација на деца од семејства со социјален ризик и деца корисници на посебен додаток за време на летниот распуст 2019 година.

Повеќе информации овде

ЈАВЕН ПОВИК - МЕНТОРСКА ПРОГРАМА

Министерството за труд и социјална политика и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, спроведуваат проектна активност за поттикнување на професионалниот развој и лидерство на жените во јавниот сектор, во вид на Менторска програма, наменета за жени во редовен работен однос во државните институции во земјата. Менторската програма има за цел да ги зголеми можностите за личен и професионален развој на жените вработени во јавниот сектор преку создавање на концепт на меѓусебна поддршка и јакнење, споделување на знаења и искуства, како и јакнење на солидарноста и вмрежување помеѓу жените.

Повик за пријавување на кандидатки за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

Повик за пријавување на жени за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

Повик за пријавување на менторки за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

ЈАВЕН ОГЛАС

Министерството за труд и социјална политика објавува оглас за номинација на тројца кандидати за член во GREVIO- Group of experts on Action against violence against Women and domestic Violence. GREVIO е независно експертско тело одговорно за мониторинг и имплементација на Истанбулската конвенција. Членовите ги номинира Владата на Република Македонија со доставување на три номинации до GREVIO за кандидати кои ги исполнуваат потребните критериуми. GREVIO на седницата во април 2019 година ќе ги разгледа доставените номинации и ќе избере еден член на телото со мандат од 4 години. Новоизбраниот член ќе започне со работа од 1 јуни 2019 година. 

Повеќе

Јавен оглас

Министерството за труд и социјална политика и Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје ќе отпочнат со спроведување на нова Програма за подобрување на квалитетотот на раното учење и развој во установите за згрижување и воспитание на децата. 

За таа цел објавуваме ОГЛАС за ангажирање на 30 „Воспитувачи/ки за колегијална поддршка“.  

Министерството за труд и социјална политика ги поттикнува сите вработени (воспитувачи/ки, педагози) од установите за згрижување и воспитание на деца – детски градинки кои ги исполнуваат наведените услови во огласот и се заинтересирани да аплицираат. 

ЈАВЕН ПОВИК 

Министерството за труд и социјална политика  известува дека во насока на унапредување и развој на социјалните услуги на локално ниво и подобрување на квалитетот и пристапот на услугите согласно потребите на граѓаните  во социјален ризик и социјална исклученост, во континуитет ќе продолжи со  активности за финансирање на проекти  за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти  за проширување на капацитетите за  обезбедување на услугите со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална  политика или со други извори на средства.

Повеќе

                                                                 ИЗВЕСТУВАЊЕ

списокот за лица корисници на услугата за Бањско климатска рекерација на корисници на пензија за 2019 година ( АЛБ )

Повик

Управата за водење на матичните книги и Министерство за труд и социјална политика објавува

Повик за прибирање на податоци за лица-нерегистрирани во матична книга на родени  

(македонски јазик) (ромски јазик)  (турски јазик) (албански јазик)

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика

Решение

Решение за утврдување на критериумите и методологија за рангирање и избор на општини за кои ќе се обезбеди финансирање со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст

Повик за условен паричен надоместок

Министерството за труд и социјална политика ги известува корисниците на социјална парична помош во чии што домаќинства има членови кои што се редовни ученици во средно образование дека започнува поднесувањето на барањата за вклучување во Програмата за условен паричен надоместок за средно образование за учебната 2018/2019 година. Износот на Условениот паричен надоместок е 12.000,00 МКД на годишно ниво и овие средства се исплаќаат на мајката на ученикот.

Повеќе