26.04.2024

Duke festuar 28 Prillin - Ditën Botërore të Sigurisë dhe Shëndetit në Punë

Në Organizimin e MPPS dhe Organizatës Ndërkombëtare të Punës me një konferencë me temë: “Ndryshimet klimatike dhe siguria dhe shëndeti në punë” shënuam 28 Prillin – Ditën Botërore të Sigurisë dhe Shëndetit në Punë.

Ne jemi dëshmitarë të ndryshimeve të dukshme klimatike globale që ndodhin kudo në planet. Rezultati i kësaj janë ekstremet gjithnjë e më të shpeshta të motit dhe klimës - valët jashtëzakonisht të forta dhe të shpeshta të të nxehtit, reshjet e dendura, zjarret në pyje, periudhat e thata më të theksuara, etj. Nuk duhet të anashkalohet fakti që dukuri të tilla ndikojnë seriozisht në sigurinë dhe shëndetin e punëtorëve, të cilët janë shpesh të parët që ekspozohen ndaj këtyre rreziqeve dhe zakonisht me ekspozim më të gjatë dhe më intensiv se popullata e përgjithshme.

Në shënimin e 28 Prillit - Ditës Botërore të Sigurisë dhe Shëndetit në Punë, ministri i Punës dhe Politikës Sociale, Gjoko Vellkovski, duke theksuar rëndësinë e sigurisë dhe shëndetit në punë, tha se një pjesë e mirë e aksidenteve në punë dhe shfaqja e sëmundjeve dhe sëmundjeve profesionale te punëtorët, mund të ishte parandaluar, por janë pikërisht rezultat i marrjes së pamjaftueshme dhe të papërshtatshme të masave parandaluese dhe mbrojtëse, të nevojshme për mbrojtjen e shëndetit dhe jetës së punëtorëve në vendin e punës.

Në këtë rubrikë ai iu referua analizave dhe vlerësimeve të Organizatës Ndërkombëtare të Punës të publikuara kohë më parë.

“Vlerësimet japin një pamje vërtet të frikshme se çdo vit më shumë se 2.3 milionë punëtorë në mbarë botën vdesin nga aksidentet ose sëmundjet që lidhen me punën dhe vendin e punës, dhe 340 milionë punëtorë të tjerë lëndohen në një sërë aksidentesh të lidhura me punën” tha Vellkovski dhe shtoi se këto lëndime dhe aksidente në punë, fatkeqësisht ndodhin edhe në vendin tonë.

Sipas të dhënave nga Inspektorati Shtetëror i Punës, gjatë vitit të kaluar – 2023, kanë ndodhur rreth 2250 lëndime më të rënda në punë, 17 prej të cilave kanë përfunduar tragjikisht, me pasoja fatale për punonjësit.

“Dhe pikërisht për këtë arsye parandalimi i situatave të tilla, zvogëlimi i mundësive të shfaqjes dhe ndodhjes së aksidenteve në punë, reduktimi i rreziqeve në vendin e punës, parandalimi apo zvogëlimi i ndikimit të rreziqeve të ndryshme me të cilat përballen punëtorët apo të vijnë në kontakt gjatë punës së tyre, ... e gjithë kjo është diçka për të cilën të gjithë duhet të punojmë bashkërisht dhe në mënyrë të koordinuar, edhe më intensivisht se më parë”, theksoi ministri Vellkovski.

Çdo vit gjatë shënimit të Ditës Botërore të SSHP-së, në fokus të diskutimeve është një temë e caktuar aktuale në fushën e sigurisë dhe shëndetit në punë. Kështu është edhe këtë vit.

Festimi i kushtohet tematikisht “Ndikimit të ndryshimeve klimatike në sigurinë dhe shëndetin në punë”.

Ministri Vellkovski për këtë temë theksoi se: “Duhet të jemi të vetëdijshëm se promovimi dhe respektimi i parimit bazë dhe të drejtës për punë në mjedis të sigurt dhe të shëndetshëm pune, ndër të tjera, nënkupton edhe përballimin adekuat të ndikimeve të rrezikshme të ndryshimeve klimatike në vendin e punës”.

Në konferencë, përveç ministrit Vellkovski, fjalë hyrëse mbajtën edhe Vlladanka Trajkovska, kryetarja e ORM-së, Sllobodan Trendafilov, kryetari i SSM-së dhe Koordinatori Nacional i ILO-s, Emil Kërstanovski.

Me temën: “Ndryshimet klimatike dhe siguria dhe shëndeti në punë” folën Gorjan Jovanovski, inxhinier softuerësh dhe eko-aktivist, themelues i AirCare dhe EarthCare.ai, prof. Dragan Miyakoski nga Instituti i Mjekësisë së Punës dhe Biljana Stavreska, eksperte për siguri në punë nga Instituti për ekzaminim teknik dhe inxhinieri të sigurisë IETIS - Shkup.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Kjo ueb faqe përmban "cookies" për të përmirësuar përvojën e shfrytëzuesve.

Nëse i pranoni kushtet, shtypni "Pajtohem". Më shumë Info.