Кампањата за здрави работни места 2020-2022 – "Олеснете го товарот" 

 

Кампањата за здрави работни места – Олеснете го товарот  (Healthy Workplaces Lighten the Load) на Европската агенција за безбедност и здравје при работа (EU-OSHA) се спроведува во период од две години (2020-2022).

Во фокусот на оваа широка Кампања во областа на БЗР, која ќе се реализира во сите земји-членки на Европската унија и земјите кандидати за членство, ќе бидат превенцијата и управувањето со мускулно-скелетните нарушувања (МСН) поврзани со работата, како еден од најзастапените здравствени проблеми кои се јавуваат кај работниците во Европа, а се директно поврзани со работата и работните места.

Иако МСН можат да бидат превенирани, тие сепак и понатаму остануваат најчестиот здравствен проблем поврзан со работата, а тоа е причина за загриженост не само поради нивните ефекти врз индивидуалното здравје на работниците, туку и поради штетното влијание кое го имаат врз деловните субјекти и врз националните економии.

Кампањата е официјално промовирана и лансирана на прес-конференција во Брисел, на 12.10.2020 год.

Официјална web-страна на кампањата: https://healthy-workplaces.eu/en 

 

Видеа

*****Кратки видеа на EU-OSHA каде во фокусот е неопходноста да се биде повеќе активен на работното место со цел да се превенираат здравствените проблеми, како што се мускулно-скелетните нарушувања (МСН) и срцевите заболувања, поврзани со работата која се извршува во долготрајна и континуирана седечка положба.   

                                                         Видео: Stay active at work (MK)

 

                                                          Видео: Sedentary Work (MK)

NAPO кратки анимирани филмови на тема мускулно-скелетни нарушувања поврзани со работата и превенција  

 

Материјали поврзани со кампањата

  • Флаер за Кампањата  (МК)   (EN)
  • Постер   (МК)   (EN)
  • Водич за Кампањата  (МК)   (EN)
  • Флаер - Повик: Награда за добри практики за здрави работни места  (МК)   (EN)
  • Презентација: „Ергономија како основа за превентивни мерки од мускулоскелетни заболувања“, Доц.д-р Трајче Велковски, Машински факултет – Скопје  (превземи)
  • Статија: „KАМПАЊА ЗА ЗДРАВИ РАБОТНИ МЕСТА – ОЛЕСНЕТЕ ГО ТОВАРОТ (2020-2022) / Мускулно-скелетни нарушувања (МСН) поврзани со работата“ – Дарко Дочински, МТСП (објавена во стручното списание за БЗР „ТУТЕЛА“, бр. 9, 28.4.2022 год.)   Линк

 

Информации, вести и соопштенија поврзани со кампањата и МСН 

  • (14.3.2022) Работа која се извршува во седечка позиција

Многу работи задачи и работни места вклучуваат долготрајно и продолжено седење. Ризиците по здравјето на работникот кои се поврзуваат со долготрајното седење на работа, се многу добро документирани и докажани. Тие вклучуваат ризици од појава на МСН (мускулно-скелетни нарушувања), но исто така и други здравствени проблеми, како што се дијабетесот и срцевите заболувања. Постојат методи, алатки и техники со кои овие ризици можат да се минимизираат. На следниот линк можете да пронајдете корисни информации, материјали, совети и останати ресурси поврзани со работа што се извршува во долготрајна седечка положба и заштитата на здравјето на работникот.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }