28.2.207

Ибрахими: 37.193 корисници на пензија го искористриле правото на бањско климатска рекреација, а 4.740 правото на бесплатен туристички викенд

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими и претстедателот на Сојуз на здруженија на пензионери на Македонија Драги Аргировски информираа дека во изминатите шест години проектот “Бањско-климатска рекреација на корисници на пензија” ги надмина позитивните очекувања. Тие изразија задоволство и од проектот “Бесплатен туристички викенд за корисници на пензија” кој започна да се реализира во 2015 година.

Повеќе

27.2.2017

Државниот секретар Хусејин на Конференција “Стоп за насилството врз децата”

Државниот секретар на Министерство за труд и социјална политика Енвер Хусејин учествуваше на Конференцијата: “Стоп за насилството врз децата” во организација на Владата на Црна Гора и УНИЦЕФ која се одржа на 27.2.2017 година во Подгорица.

Повеќе

27.2.2017

Економско-социјалниот совет ја одржа 32-та седница

Економско-социјалниот совет ја одржа 32-та седница со која што заседаваше претстедателот на ЕСС и министер за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими.

Повеќе

24.2.2017

Димитриев, Ибрахими и Поповски во посета на фабриката „Лион“ во Свети Николе

Претседателот на Владата на Република Макеонија, Емил Димитриев заедно со министерот за труд и социјална политика, Ибахим Ибрахими и директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Влатко Поповски ја посетија фабриката за кондиторски производи „Лион“ во Свети Николе, каде што се вработени 176 лица, од кои 62 се лица со инвалидитет.

Повеќе

24.2.2017

Националниот семинар на тема:  “Децата со попреченост низ лупата на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост”

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими се обрати на националниот семинар на тема:  “Децата со попреченост низ лупата на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост” при што во своето обраќање тој нагласи дека децата со попреченост имаат потреба од сеопфатна и флексибилна поддршка во учеството во општеството подеднакво со другите деца и дека токму тоа е и целта на оваа Конвенција, да се постигне унапредување, заштита, и да се обезбеди целосно и еднакво уживање на сите човекови права и основни слободи на децата со посебни потреби

Повеќе

23.2.2017

Работилницата на тема: „Научени лекции и одговор на хуманитарни потреби во бегалската и мигрантска криза во Република Македонија“

Mинистерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими се обрати  на работилницата на тема „Научени лекции и одговор на хуманитарни потреби во бегалската и мигрантска криза во Република Македонија“ при што потеницраше дека од почетокот на 2015 години па се до март 2016 година, низ Македонија поминаa речиси 800.000 бегалци и мигранти кон земјите од Западна Европа како нивни земји на дестинација.

Повеќе

28.2.207

Ибрахими: 37.193 корисници на пензија го искористриле правото на бањско климатска рекреација, а 4.740 правото на бесплатен туристички викенд

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими и претстедателот на Сојуз на здруженија на пензионери на Македонија Драги Аргировски информираа дека во изминатите шест години проектот “Бањско-климатска рекреација на корисници на пензија” ги надмина позитивните очекувања. Тие изразија задоволство и од проектот “Бесплатен туристички викенд за корисници на пензија” кој започна да се реализира во 2015 година.

Повеќе

27.2.2017

Државниот секретар Хусејин на Конференција “Стоп за насилството врз децата”

Државниот секретар на Министерство за труд и социјална политика Енвер Хусејин учествуваше на Конференцијата: “Стоп за насилството врз децата” во организација на Владата на Црна Гора и УНИЦЕФ која се одржа на 27.2.2017 година во Подгорица.

Повеќе

27.2.2017

Економско-социјалниот совет ја одржа 32-та седница

Економско-социјалниот совет ја одржа 32-та седница со која што заседаваше претстедателот на ЕСС и министер за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими.

Повеќе

24.2.2017

Димитриев, Ибрахими и Поповски во посета на фабриката „Лион“ во Свети Николе

Претседателот на Владата на Република Макеонија, Емил Димитриев заедно со министерот за труд и социјална политика, Ибахим Ибрахими и директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Влатко Поповски ја посетија фабриката за кондиторски производи „Лион“ во Свети Николе, каде што се вработени 176 лица, од кои 62 се лица со инвалидитет.

Повеќе

24.2.2017

Националниот семинар на тема:  “Децата со попреченост низ лупата на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост”

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими се обрати на националниот семинар на тема:  “Децата со попреченост низ лупата на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост” при што во своето обраќање тој нагласи дека децата со попреченост имаат потреба од сеопфатна и флексибилна поддршка во учеството во општеството подеднакво со другите деца и дека токму тоа е и целта на оваа Конвенција, да се постигне унапредување, заштита, и да се обезбеди целосно и еднакво уживање на сите човекови права и основни слободи на децата со посебни потреби

Повеќе

23.2.2017

Работилницата на тема: „Научени лекции и одговор на хуманитарни потреби во бегалската и мигрантска криза во Република Македонија“

Mинистерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими се обрати  на работилницата на тема „Научени лекции и одговор на хуманитарни потреби во бегалската и мигрантска криза во Република Македонија“ при што потеницраше дека од почетокот на 2015 години па се до март 2016 година, низ Македонија поминаa речиси 800.000 бегалци и мигранти кон земјите од Западна Европа како нивни земји на дестинација.

Повеќе

22.2.2017

Започнува Проектот „Центар за вработување на лица со хендикеп”

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими се обрати на конференцијата по повод отпочнувањето на Проектот „Центар за вработување на лица со хендикеп”.

Повеќе

20.2.2017

Промовирана Програмата за самовработување од Оперативниот план за 2017 година

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими заедно со директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија Влатко Поповски и раководителот на Центарот за вработување Скопје, Слободанка Алексовска ја промовираа Програмата за самовработување како мерка од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување која континуирано и успешно се реализира од 2007 година.

Повеќе

20.2.2017

Професионална рехабилитација на лица со инвалидитет-од теорија до пракса

На 20-21 февруари 2017 година, во хотел Манастир-Берово, ќе започне обуката за “Професионална рехабилитација на лица со инвалидитет-од теорија до пракса“.

Обуката е дел од активностите на проектот “Унапредување на услугите за социјална инклузија“ финансиран од Eвропска унија, од ИПА инструментот за претпристапна помош, во склоп на Оперативната програма за развој на човечки ресурси. 

Повеќе

19.2.2017

Министерот Ибрахими и директорот Поповски во посета на „Агропал“, компанија корисник на мерките за вработување

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими и директорот на Агенцијата за вработување Влатко Поповски ја посетија компанијата „Агропал“ кај тетовска Брвеница што има шесеетина вработени кои собираат и преработуваат пластичен отпад во пластични вреќи и фолии што потоа се пласираат на домашниот, но и на странските пазари.

Повеќе

18.2.2017

Министерот Ибрахими во работна посета Прилеп

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими при денешната работна посета на Прилеп најпрво ги посети таткото и синот од селото Локвица, Македонски Брод, сместени на хируршкото одделение во прилепската градска болница, кои беа повредени во пожарот во нивната семејна куќа кој се случи во средата околу полноќ.

Повеќе

17.2.2017

Потпишан Проектниот документ „Креирање можности за работа за сите (втор дел)“

Претставниците на Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување на Република Македонија и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) го потпишаа Проектниот документ „Креирање можности за работа за сите (втор дел)“ кој продолжува заедничкото партнерство за реализација на дел од активните мерки и програми за вработување за 2017 година.

Повеќе

17.2.2017

Презентиран Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2017 година

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими заедно со заменик на претседателот на Владата на задолжен за економски прашања, Владимир Пешевски и директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија Влатко Поповски, го промовираа Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2017 година.

Повеќе

15.2.2017

Демант на написите во медиумите поврзани со наводните “Нови измени во Законот: Жените во пензија на 59, мажите на 61 година“”

Почитувани,

Во врска со написите поврзани со наводните „Нови измени во Законот: Жените во пензија на 59, мажите на 61 година“ Министерството за труд и социјална политика најостро ги демантира ваквите шпекулации и воедно ја информира јавноста дека не работи на законски измени поврзани со предвремено пензионирање.

Повеќе

15.2.2017

Тематска расправа: “Здравствена заштита и здравствено осигурување на лицата со инвалидност во Република Македонија”

Министерот за труд и социјална политика, Ибрахим Ибрахими се обрати на тематската расправа “Здравствена заштита и здравствено осигурување на лицата со инвалидност во Република Македонија”.

Повеќе

10.2.2017

Ибрахими: “Нашата интенција е да се доближиме до европскиот просек на опфат на децата во предучилишно образование”

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими и градоначалникот на Општина Ѓорче Петров, Сокол Митровски ја посетија новата занимална (доградба) во објектот „Детелинка“ во општината Ѓорче Петров.

Повеќе

8.2.2017

Ибрахими: “Посветивме големо внимание на потребата од зголемување на капацитетите за згрижување на деца од предучилишна возраст”

Министерот за труд и социјална политика, Ибрахим Ибрахими на воведното обраќање на Конференцијата за “Актуелните состојби во предучилишното воспитание и образование и приоритетите на новата сеопфатна Стратегија за образованието”, потенцираше дека периодот од раѓање на детето до поаѓање на училиште (од 0-6 год.) се смета за исклучително важен период за секое дете.

Повеќе

7.2.2017

Моделот  на социјалните договори ќе овозможи иновативен пристап за подобрување на квалитетот на испораката на социјални услуги

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими се обрати на Националната конференција организирана во рамки на проектот „Преку социјални договори до одржливост” при што потенцираше дека приоритет на Министерството за труд и социјална политика е подобрување на социјалните услуги кон граѓаните согласно со нивните потреби и во таа насока секое воведување на нови начини и форми на доближување на социјалните услуги до граѓаните се добредојдени.

Повеќе

7.2.2017

Информација во врска со лицата сместени во Установи по поплавите од минатата година

По однос на информацијата од Министерството за труд и социјална политика доставена до Државниот студентски дом "Томе Стефановски -Сениќ" и Центарот за образование и рехабилитација на деца со оштетен слух "Партенија Зоографски” во кои се сместени најзагрозените лица погодени од поплавите од месец август 2016 година би сакале да потенцираме дека:

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->