31.7.2017

Реконструкцијата на центрите за социјална работа е чекор кон реконструкција на системот на социјална заштита

,,Денеска сум во посета на Центарот за социјална работа во Кавадарци, еден од 30-те центри на територија на Република Макдонија, кои што опслужуваат  повеќе од двесте илјади граѓани во социјален ризик. Граѓани кои што имаат социјални проблеми, меѓу кои се приматели на социјална помош, посебен додаток, додаток за туѓа нега, но дополнително и бракоразводни постапки, доделување на деца...

Сите овие граѓани кои се наоѓаат во социјален ризик, доаѓаат во овие центри. Европската унија со кофинансирање обезбеди техничко опремување и реконструкција на 28 центри за социјална работа низ Македонија.

Повеќе

28.7.2017

Царовска: Вклучуваме 682 деца во тринаесет градинки до крајот на годинава


Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска изврши увид во објектот каде што од септември ќе започне со работа првата градинка во општина Врапчиште. Во таа прилика Царовска даде изјава за медиумите која ви ја пренесуваме во продолжение:

Повеќе

26.7.2017

Швајцарската амбасадорка во посета на МТСП

Амбасадорката на Швајцарија во Република Македонија, Н.Е. Сибил Зутер Техада,  на средбата со министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, изрази задоволство што социјалната инклузија е меѓу приоритетите во програмата на новата влада и сподели информации за тековните и идните проекти финансирани од швајцарски фондови.

Повеќе

25.7.2017

МТСП: Усвоени проекти за унапредување на социјалната сигурност и животниот стандард на пензионерите

На денешната седница на Советот за социјална сигурност беа разгледани предлог проекти за подобрување и унапредување на социјалната сигурност и животниот стандард на корисниците на пензија во периодот 2018-2020 година.

Повеќе

24.7.2017

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и заменикот министер, Доц. Д-р  Елми Азири, остварија средба со амбасадорот на Соединетите американски држави во Република Македонија, Н.Е. Џес Бејли

Со амбасадорот беа споделени информации за најголемите предизвици со кои се соочува овој ресор, како и за реформските приоритети и мерки на кои моментално се работи.

Повеќе

24.7.2017

МТСП: Градинката ,,Блета’’ во моментов не згрижува деца


Министерството за труд и социјална политика денеска изврши вонреден инспекциски надзор и увид во објект на ул. 173 бр.8 во Скопје, врз основа на сознанијата за постоење нелегална установа со назив ,,Блета’’, која згрижувала деца од предучилишна возраст и вршела воспитание од верски карактер. 

Надзорот е  извршен  врз основа на одредбите од Законот за заштита на  децата, а по добиени информации за обавување на дејност: згрижување и воспитание на деца, во установа која не е заведена во Регистерот на установи за деца при Министерството за труд и социјална политика, односно спротивно на законот.

Повеќе

24.7.2017

Заменик министерот Азири на средба со Градоначалникот на Арачиново, Ајвази  

Заменик министерот за труд и социјална политика Доц. д-р Елми Азири оствари средба со Градоначалникот на Арачиново, Брахим Ајвази, на која се разговараше за проблемите со кои се соочува Општината.Барањата главно беa околу градинките, бидејќи Општина Арачиново нема ниту градинки ниту центри за ран детски развој.

Повеќе

24.7.2017

МТСП: Формиран специјализиран тим за постапување по итни предмети од ранливи категории


Министерството за труд и социјална политика ја известува јавноста дека е формиран специјализиран тим за постапување по итни предмети од ранливи категории на корисници на права и услуги од надлежност на ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа на Град Скопје: деца на улица, бездомни лица, семејно насилство, нереализирање на видувања, питачење, полов напад над деца, малолетничка деликвенција и сите останати групи на граѓани во состојба на ризик.

Повеќе

21.7.2017

Појаснување во врска со пишувањата во одредени медиуми поврзани со новата Нацрт- Стратегија за интеграција на бегалци и странци 2017-2027 година

Во врска со шпекулациите дека Министерството за труд и социјална политика ја промовира идејата за зголемување на капацитетите за прифат на поголем број на мигранти, би сакале уште еднаш да го истакнеме ставот на Министерството во однос на ова прашање:

Република Македонија се декларираше како држава на транзит за мигрантите кои поминуваат низ неа. Државата ја има ратификувано Конвенцијата за правата на бегалци од 1994 година и Протоколот од 1963 година.

Повеќе

20.7.2017

Потпишан Проектниот документ за обнова на градинката “8 Април” во Општина Шуто Оризари

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, постојаниот претставник за развој на Обединети нации Луиза Винтон и амбасадорот на Кралството Норвешка Арне Санс Бјорнштат го потпишаа Проектниот документ за обнова на градинка “8 Април” во Општина Шуто Оризари.

Повеќе

19.7.2017

220 млади лица ќе се обучуваат за напредни ИТ вештини

Министерката  за труд и социјална политика Мила Царовска, раководителот за соработка во Делегацијата на Европската унија во Република Македонија Никола Бертолини, директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија Влатко Поповски и раководителката на одделот за ИТ обуки во Семос едукација Ирена Ивановска информираа за проектот ,,Поддршка за вработување на млади лица’’ за кој е предвидено кофинансирање на обуки за програмски пакети.

Повеќе

17.7.2017

Започна летувањето на деца од семејства во социјален ризик и деца корисници на посебен додаток

Министерството за труд и социјална политика известува дека вo рекреативниот центар за деца и младинци “Мајски Цвет” -Струга, започна летувањето на првата од вкупно осум групи на деца опфатени во рамките на проектот за користење бесплатна услуга за одмор и рекреација. Оваа услуга ќе ја искористат околу 2000 деца од семејства во социјален ризик и деца корисници на посебен додаток.

Повеќе

14.7.2017

Заменик министерот за труд и социјална политика Азири во работна посета на Општина Липково

Заменик министерот за труд и социјална политика Доц. д-р Elmi Aziri беше во посета на Општина Липково каде што оствари средба со градоначалникот на Општина Липково, Башким Амиди. 

Повеќе

13.7.2017

Министерката Царовска ги повика лицата кои го изгубиле правото на користење на социјална помош поради брз трансфер на пари повторно да аплицираат

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и заменик министерот за труд и социјална политика Доц. д-р Елми Азири при посетата на Центарот за социјална работа Куманово ги повикаа поранешните корисници на социјална парична помош, кои биле ограничени во однос на користење на правото, заради примени пари по брз трансфер, повторно да се обратат до Центрите за социјална работа во градовите низ Македонија и да побараат да ги остварат правата за користење на социјална парична помош.

Повеќе

12.7.2017

Заменик министерот Азири на работен состанок со преставници на УНИЦЕФ за Македонија


Заменик министерот за труд и социјална политика Доц. д-р Elmi Aziri, оствари работна средба со претставници на УНИЦЕФ во Македонија, во рамките на редовната соработка. Двете претставнички на УНИЦЕФ за Македонија, г-ѓа Вера Митковска и г-ѓа Андријана Мицевска на оваа средба изразија заинтересираност за помагање на процесот на предучилишно образование на деца и центри за ран детски развој.

Повеќе

11.7.2017

Заменик министерот Азири на завршната прес конференција

Заменик министерот за труд и социјална политика Доц. Д-р Elmi Aziri се обрати на завршната прес конференција за  ИПА проектот “Локални партнерства за социјална инклузија” имплементиран од страна на Асоцијацијата за демократски иницијативи (АДИ) во партнерство со ЦНВОС од Словенија и Центар за граѓанска иницијатива од Прилеп на која присуствуваа и Градоначалникот на општина Брвеницја, Енвер Пајазити, менаџерот на програма во Делегацијата на Европската унија Сарачини, извршениот директор за АДИ Лулзим Хазири и Вероника Водлан претставник на ЦНВОС од Словенија.

Повеќе

7.7.2017 

Средба на министерката Царовска со претставнички на Националната мрежа протов насилство врз жени и Платформата за родова еднаквост

Стратешката ориентација на Министерството за труд и социјална политика во насока на унапредување на родовата еднаквост беше основното прашање дискутирано на средбата на министерката Мила Царовска со претставнички на Националната мрежа протов насилство врз жени и Платформата за родова еднаквост.

Повеќе

6.7.2017

Заменикот Азири на регионалната конференција за Економско-социјалните совети од Западен Балкан 

Заменик министерот за труд и социјална политика Доц. Д-р Elmi Azir оствари средба со претставникот на Европската комисија од Генералниот директорат за вработување, социјални прашања и инклузија Кирил Кирјаков, при што разговараа и разменија мислења во врска со предизвиците поврзани со социјалниот дијалог и политиките за вработување, како едни од клучните приоритети на Владата на Република Македонија. 

Повеќе

6.7.2017

Започна реконструкција на објект во ООУ „11 Октомври“ наменет за Центар за деца со церебрална парализа

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, градоначалникот на Општина Центар Андреј Жерновски и главниот извршен директор на ОКТА Јаннис Геруланос извршија увид во започнатите градежни работи за реконструкција на објектот каде што привремено ќе биде дислоциран Центарот за деца со церебрална парализа бидејќи објектот во кој досега се наоѓаше Центарот ќе се руши поради изградба на ново основно училиште на истата локација. Објектот ќе биде во рамките на ООУ „11 Октомври“ во општина Центар. 

Повеќе

6.7.2017

Конститутивна седница на Советот за следење на состојбите во пензискиот систем

Советот за следење на состојбите во пензискиот систем, кој беше формиран со одлука на Владата на Република Македонија на 19 јуни годинава, ја одржа својата прва седница. Покрај донесување на Деловник за работа на Советот, на членовите им беа презентирани: анализа на можните решенија за надминување на разликите помеѓу пензиите од двостолбниот систем и пензиите од прв столб на пензискиот систем во Македонија, подготвена од експерт на Светска банка; анализа за исплатливост на членство во втор столб подготвена од МАПАС; како и презентација за членството во втор столб од страна на двете друштва за управување со пензиски фонд.

Повеќе

4.7.2017

Средба на Царовска со амбасадорот Жбогар

Министерката за труд и социјална политика оствари средба со шефот на Делегацијата на Европската унија во Република Македонија амбасадорот Самуел Жбогар. 

Повеќе

4.7.2017

Средба на министерката за труд и социјална политика со стечајните работници 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во Куманово одржа средба со стечајните работници на која се дискутираше за решенијата кои ќе бидат опфатени со Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата, познат како “Закон за стечајци”.

Повеќе

4.7.2017

МТСП: Исплата на права од социјална заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека е отпочната исплатата на социјалната парична помош, паричниот надоместок за помош и нега од друго лице и субвенциите за електрична енергија за месец мај 2107 година.

Повеќе

3.7.2017

Средба на Царовска со Рома СОС

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска одржа средба со претставници и соработници на Ромската организација за мултикултурна афирмација (Рома СОС). 

Повеќе

3.7.2017

ДИТ изврши 97 инспекциски надзори  и донесе 37 решенија за забрана за работа

Министерството за труд и социјална работа инфорима дека во периодот од 29 јуни до 1 јули 2017 година за време на топлотниот бран дежурните екипи на Државниот инспекторат за труд извршија 97 инспекциски надзори од областа на безбедност и здравје при работа на целата територија на Република Македонија. 

Повеќе

1.7.2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

Министерството за труд и социјална политика ги потсетува работодавачите на нивната обрска за почитување на препораките за заштита на работниците во деновите со неповолни временски услови за работа, односно топлотниот бран кој ја зафати земјата.

На работодавачите им се препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. 

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->