30.9.2016

Ташевска-Ременски оствари заедничка средба со претседателите на УПОЗ и СИЕР

Министерката за труд и социјална пoлитика д-р Фросина Ташевска-Ременски оствари средба со претседателот на УПОЗ, Пеце Грујоски и претседателот на СИЕР, Пецо Ристески, на која што беше разговарано за активностите на синдикатите, неколкунеделниот штрајк на судската администрација, како и проблемите со коишто се соочуваат при функционирањето во рамки  на Сојузот на сидникати на Македонија (ССМ).

Повеќе

30.9.2016

Обезбедувањето на достоинствена старост е наша заедничка грижа-порача Ташевска-Ременски во пресрет на 1 октомври-Меѓународниот ден на постари лица

По повод 1 октомври-Меѓународниот ден на стари лица, министерката за труд и социјална политика д-р Фросина Ташевска-Ременски го посети одделот ,,Мајка Тереза” при ЈЗУ Геронтолошки завод ,,13 Ноември”, Скопје притоа упатувајќи повик до сите.

Повеќе

28.9.2016

Ташевска-Ременски со претставници на ДИТ и Прекршочната комисија на МТСП оствари средба со синдикалните претставници на вработените во „МЗТ Леарница АД“

Министерката за труд и социјална политика д-р Фросина Ташевска-Ременски оствари средба со синдикалните претставници на вработените во „МЗТ Леарница АД“ на која беа изнесени проблемите со коишто подолго време се соочуваат работниците во однос на исполнување на нивните права од работен однос и безбедноста и здравјето при работа.

Повеќе

28.9.2016

По повод Меѓународниот ден на глувите и наглуви лица  работна средба на министерката Ташевска-Ременски со Здружението на глуви и наглуви лица на Град Скопје

По повод Меѓународниот ден на глувите и наглуви лица којшто секоја година се одбележува во последната недела од месец септември, денеска (28.9.2016 година) министерот за труд и социјална политика д-р Фросина Ташевска-Ременски оствари работна средба со Здружението на глуви и наглуви лица на Град Скопје, кое е членка на Националниот Сојуз на глуви и наглуви на Македонија.

Повеќе

21.9.2016

Реакција во врска со написот: „Ременски намерно криела документи-Управниот инспекторат утврди низа недостатоци“ објавен на порталот Денешен весник на 21.9.2016 година и пренесен од други портали 

Почитувани,  

Ја разбираме потребата на дополнителен заменик министер Диме Спасов да ја докажува својата загриженост за законитоста на работењето на Министерството за труд и социјална политика со објавување на документ во кој надлежен орган утврдил недостатоци во канцелариското работење во министерството. Многу претходни записници од повеќекратни извршени инспекциски надзори кои во континуитет се спроведуваа во МТСП утврдиле неправилности, незаконитости и постапувања спротивно на законите кои не биле сторени во мандатот на сегашната министерка. Постапувавме по сите решенија. Поднесовме и кривични пријави за утврдените незаконитости, поддржавме иницијативи пред Уставниот суд за грубо кршење на уставно гарантирани права на граѓаните. Ги завршуваме работите кој тој пропуштил да ги исполни како законска обврска.

И тогаш и сега работиме на обезбедување на законитоста во работењето на Министерството за труд и социјална политика.

Наместо да се крие зад анонимни пријавувачи, загрижени граѓани, непотпишани текстови на интернет портали на коишто се објавува службена документација на Министерството за труд и социјална политика за цели кои не соодветствуваат со интересите на граѓаните и правата од Законот за Владата, крајно време е дополнителниот заменик министер да престане да ги приватизира инспекциските органи и да ја разбере одговорноста за неговите минати и сегашни постапувања, кои се косат и со разбирањето на Законот за Владата, и со етичките и моралните принципи во политиката.

Со почит,        

Кабинет на министер за труд и социјална политика  

20.9.2016

Работниците гласно да ги искажуваат своите барања и да се приклучуват кон гранските синдикати да ги направат посилни

Министерот за труд и социјална политика, д-р Фросина Ташевска-Ременски во Охрид се обрати на 16 Конгрес на Синдикатот за индустрија, енергетика и рударство (СИЕР) при што рече дека и како Министерство за труд и социјална политика и како министер ги поттикнува синдикалните движења.

Повеќе
19.9.2016

Реакција на Министерството за труд и социјална политика  во врска со реакцијата на ФЗОМ  

Почитувани,  

Потребата на Фондот за здравствено осигурување на Македонија да реагира на решен проблем, после долги префрлањa на одговорноста за тоа кој ги издава потврдите за корисниците на правата по различни основи за ослободување од партиципација и кои лица се ослободени од партиципација за здравствени услуги е доказ дека до 15.9.2016 година ниту МТСП ниту ФЗОМ не нашле за потребно да го решат овој проблем на корисниците и на родителите.

Ако немало проблем и ако министерката Ременски промовира право кое се практикувало тогаш зошто беа потребни бројните претставки од родителите и од корисниците до Народниот правобранител, до Министерството за труд и социјална политика и до подрачните единици на Фондот за здравствено осигурување за да се реши нешто што според ФЗОМ не било проблем? Зошто Центрите за социјални работи работеле без унифицирани и посебни потврди за корисниците на правата и основот по кои се ослободени од плаќање на партиципација? 

Ако интересот и правата на граѓаните биле и се наша заедничка одговорност недозволиво е граѓаните за потврда да талкаат низ институциите без одговори и запознавање за нивните права заради што трпеле тие и нивните деца.

Нивните права се наша должност и одговорност!

Со почит,         

Кабинет на министер за труд и социјална политика  

19.9.2016

Решен проблемот со издавањето на потврди за ослободување од партиципација на децата со посебни потреби

Министерот за труд и социјална политика, д-р Фросина Ташевска-Ременски на конференција за медумите рече дека е решен еден голем проблем за родителите на децата со посебни потреби кои се ослободени од партиципација при лекување.  

Повеќе

15.9.2016

Ташевска-Ременски:  Отвораме нови можности и перспективи за соработка во интерес на професионален и академски развој на студентите и вработените

Министерот за труд и социјална политика д-р Фросина Ташевска-Ременски се обрати на првиот академски час  на Факултетот за безбедност во Идризово при што им порача деканивна обврска е да покажат дека се зрели да бидат движечката сила на развојот и просперитетот на општеството и на Република Македонија.

Повеќе

14.9.2016

Реакција во врска со написот: “Скандалозно: Ременски крие документи-се кршат неколку закони во МТСП” објавен на порталот Денешен на 14.9.2015 година и пренесен од повеќе портали

Почитувани, 

Министерството за труд и социјална политика е отворено за соработка со сите инспекциски служби и други органи задолжени за надзор над законитоста во спроведувањето на законите. Тоа го докажавме и во минатото кога на неделна основа беа вршени по два испекциски надзор по анонимни претставки на загрижени граѓани. Во сите случаи на извршени инспекциски надзори во мандатот на министерката Фросина Ташевска-Ременски не беа констатирани повреди во работењето и незаконско работење, освен нотираните постапувања спротивни на закон од времето на иницијаторот на инспекцискиот надзор кои беа корегирани во мандатот на министерката.

Ги преземаме сите мерки на заштита на архивската и службената документација на министерството, личните податоци на вработените и на граѓаните да бидат користени и злоупотребувани за цели кои не се во интерес на граѓаните, штетат на угледот на министерството и не се во функција на целите и обврските од Законот за Владата на РМ.

Со почит,        

Кабинет на министер за труд и социјална политика 

13.9.2016

Грижата и безбедноста на децата пред сѐ

Министерката за труд и социјалјна политика д-р Фросина Ташевска-Ременски ја посети ЈОУДГ "11 Октомври" Бутел, Скопје, односно работната единица  "Чаир" по пријавата за оштетувања на објектот од земјотресите кои го зафатија скопскиот регион. По направената обиколка на просториите во објектот беше констатирано дека не се работи за конструктивна штета на зградата на градинката, туку за ентериерна штета.

Повеќе

13.9.2016

Реакција во врска со написот: „Ременски започна да ги чисти професионалците во МТСП“ објавен на порталот Курир на 13.9.2016 година

Почитувани, 

Иронично е да се зборува за некакво чистење на професионалците во МТСП, во состојба на тотален организациски хаос и партиски клиентелизам во кој е затекнато министерството. Откако на вистинските професионалци во МТСП  им беше вратено правото и обврската да работат во согласност со законите и барањата на граѓаните, изминатите три и пол месеци очигледно биле потрошени на четири експресни промени на систематизацијата на работните места на МТСП со цел загрозување на работните места на докажани професионалци во областа на социјалната заштита, детската заштита, социјалната инспекција и други сектори. Тоа е недозволиво и мора да запре.

Нема да дозволиме екипирањето на стручните тимови и служби задолжени за заштита и спроведување на правата на граѓаните да биде предмет на медиумска пропаганда и манипулација со вистината.

Со почит,        

Кабинет на министер за труд и социјална политика 

10.9.2016

МТСП ја поздравува реакцијата на САДУ и очекува неселективен пристап во заштитата кон сите вработени во јавната администрација

Почитувани,

Ја поздравуваме реакцијата на САДУ во однос на препознавање на улогата на синдикатот во заштита на работничките права. Очекуваме со неселективен пристап и иста загриженост синдикатот да се огласи за претставките за мобинг, дискриминација, незаконски прераспоредувања, наменски смени на систематизации и забрани за користење на годишни одмори во екот на сезоната и други права. Тие во континуитет и со години се поднесуваат и не се процесираат во синдикатот. 

Само така ќе се покаже искрената заложба за работничките права, особено кога се наоѓаме во период кога треба сите заедно да работиме на спречување на сите злоупотреби на јавната администрација за партиски цели за време на избори како што нотираат речиси сите извештаи на релевантните меѓународни организации.

Со почит,         

Кабинет на министер за труд и социјална политика  

9.9.2016

Реакција во врска со написот: „Врие во МТСП: Се нарушува правото на годишен одмор по налог на Ременски“ објавен на порталот Нетпрес на 9.9.2016 година

Почитувани,

Недозволив е организациски хаос во Министерството за труд и социјална политика.

Недозволива е кадровска преполовеност во Министерството и во институциите под негова надлежност, а да нема кој да одговори на предметите, барањата, жалбите, на најчувствителната категорија на граѓани, примателите на социјална помош.

Загрозено е законското постапување по предметите, според конкретни рокови токму поради ваквиот досегашен начин на работа, што се одразува директно на штета на граѓаните приматели на социјална помош.

Законско право и обврска на министерот и на државниот секретар е да се грижат за организација на работата на Министерството и навременото извршување на работните задачи.

Со почит,        

Кабинет на министер за труд и социјална политика 

3.9.2016

Обраќање на министерката Ташевска-Ременски по повод прогласувањето на Мајка Тереза за светица

Почитувани,

Денеска со прогласувањето на Мајка Тереза за светица испратена е пораката до сите луѓе на светот, без разлика на нивната национална, етничка и верска припадност дека сите ние со своите дела треба да оставаме белег на нашиот животен век – белег на мирољубивост, милосрдие, солидарност и љубов.

Овие универзални вредности коишто беа одлика на животот и делата на Мајка Тереза ги избришаа границите на нејзината национална и религиска припадност!

Денеска е денот кога сите ние заедно треба да се обврземе дека споменот и делата на Светата Мајка Тереза ќе бидат наша водилка во грижа за најблиските, за децата, за оние коишто бегаат од злото на војната, за телесно посебните, за болните и напуштените, за гладните ..., за сите коишто ја љубат, слават и живеат милоста кон човекот, добрината и праведноста.

Да ја разбудиме Мајка Тереза во нас и да го менуваме светот во подобро место за живеење на сите во љубов, слога и милост кон човекот!

Како граѓани на Македонија ова ѝ го должиме на нашата Мајка Тереза, си го должиме себеси и го должиме на Република Македонија!

Била и ќе остане запаметена како Мајка на сите деца во светот, а од денеска Мајка Тереза е светица на сите светски религии и пример, како милосрдието, хуманоста и посветеноста на човекот кон добрите дела може да ги обедини сите религии, држави и граѓани на светот!

Со почит,

д-р Фросина Ташевска-Ременски

Министер за труд и социјална политика

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->