Средба на министерката Шахпаска со раководителката на UN WOMEN во Скопје Весна Ивановиќ и регионалната координаторка на проект Ермира Лубен: Северна Македонија е пример во регионот по актуелизирање на прашањето за  родово одговорно буџетирање

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска имаше средба со раководителката на UNWOMEN во Скопје Весна Ивановиќ, на која беше истакнато дека и во наредниот период ќе продолжи заедничката интензивна соработка, со единствена цел да се дојде до позитивни резултати, особено во однос на позицијата на жената во македонското општество.


На состанокот присуствуваше и регионалната координаторка на проектот за родово одговорно буџетирање Ермира Лубен.

Министерката Шахпаска истакна дека уште од самиот почеток на нејзината политичка кариера и како советник во Советот на Општина Берово, и како пратеник во Собранието на Република Северна Македонија, но и сега како министер за труд и социјална политика е родово сензибилизирана и ова прашање е високо на нејзината агенда.

„За мене како жена и како креатор на политики е од исклучително значење интензивно да се работи на сите процеси кои значат унапредување и заштита на положбата на жената во општеството. Од тие причини веднаш по стапувањето на функцијата се заложив Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација да биде во собраниска процедура, а истовремено интензивно работиме на законска регулатива за родово базирано и секаков вид насилство“, додаде Шахпаска и истакна дека како институција МТСП е максимално посветено да се оспособи администрацијата и на централно и на локално ниво за градење на родово одговорно буџетирање.

Раководителката на UNWOMEN Ивановиќ истакна дека Северна Македонија е пример во регионот во процесот на развивање на родово одговорно буџетирање и дека во тек е процесот на отворање на Ресурсен центар кој ќе биде лоциран во Скопје и кој ќе биде едукативен центар за ова прашање. Плодната соработката со МТСП продолжува особено во доменот на елиминирање на насилството врз жените, поддршка на лицата со попреченост, кршење на родовите стереотипи за да се постигнат заложбите и постулатите на Пекиншката декларација и платформа за акција.

Takimi i ministres Shahpaska me përfaqësuesen e UN Women, Lubani: Maqedonia e Veriut është shembull në rajon për aktualizimin e çështjes së buxhetimit të përgjegjshëm gjinor

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jagoda Shahpaska, sot zhvilloi takim me Ermira Lubanin, përfaqësuese e agjencisë UN Women në Shkup, ku u theksua se bashkëpunimi intensiv i përbashkët do të vazhdojë edhe në të ardhmen, me qëllimin e vetëm për të arritur rezultate pozitive, veçanërisht në lidhje me pozicionin e grave në shoqërinë e RMV-së.

Ministrja Shahpaska theksoi se që nga fillimi i karrierës së saj politike edhe si këshilltare në Këshillin e Komunës së Berovës, dhe si deputete e Parlamentit në Republikën e Maqedonisë së Veriut, por edhe tani si ministre e Punës dhe Politikës Sociale ajo ka ndjesi gjinore dhe kjo çështje qëndron lartë në agjendën e saj të punës.

“Për mua si grua dhe si kreatore e politikave është jashtëzakonisht e rëndësishme të punoj intensivisht në të gjitha proceset që nënkuptojnë avancimin dhe mbrojtjen e pozitës së gruas në shoqëri. Prandaj, menjëherë pas marrjes së detyrës, u angazhova që Projektligji për parandalimin dhe mbrojtjen nga diskriminimi të vendoset në procedurë parlamentare, dhe në të njëjtën kohë punojmë intensivisht për legjislacionin mbi dhunën me bazë gjinore dhe çfarëdolloj dhune”, shtoi Shahpaska dhe theksoi se MPPS-ja si institucion është e angazhuar maksimalisht për të aftësuar administratën si në nivelin qendror ashtu edhe në atë lokal për të ndërtuar buxhetim të përgjegjshëm gjinor.

Përfaqësuesja e UN Women, Lubani, theksoi se Maqedonia e Veriut është shembull në rajon në procesin e zhvillimit të buxhetimit të përgjegjshëm gjinor dhe se në rrjedhë e sipër është procesi i hapjes së Qendrës së Resurseve që do të vendoset në Shkup dhe e cila do të jetë një qendër edukative për këtë çështje.

Të dyja bashkëbisedueset theksuan se do të vazhdojë edhe në të ardhmen bashkëpunimi i ndërsjellë dhe se është i domosdoshëm për ndërtimin e një shoqërie të drejtë dhe të barabartë.

 

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }