Здравствена заштита

Право на здравствена заштита имаат корисниците на:

  • корисник на гарантирана минимална помош, кое е лице неспособно за работа,
  • корисник на надоместок заради попреченост,
  • корисник на надоместок за помош и нега од друго лице,
  • лице со статус на признаен бегалец и лице под супсидијарна заштита,
  • корисници на вон-семејна заштита,
  • лице-жртва на семејно насилство за кое се презема мерка на заштита согласно со прописите од областа за превенција, спречување и заштита од семејно насилство и
  • лице-жртва на трговија со луѓе.

Корисниците остваруваат право на здравствена заштита, само доколку не можат да се стекнат со осигурување по друг основ.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }